Składniki :
- 2 utarte marchewki
- sól, pieprz
- 4 przetarte ząbki czosnku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 1 mała cebulka usmażona na łyżeczce masła lub na oleju dla wersji wege
- szklanka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka [dla wersji wege pomijamy i uzupełniamy kaszą manną w takiej ilości, by masa się zagęściła]
- 2 ugotowane w mundurkach duże ziemniaki
- opcjonalnie 0,3 kg mielonego mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- 5 dużych pieczarek
Wykonanie :
Marchewki utrzeć, dodać czosnek, pietruszkę i koperek. Na maśle usmażyć cebulkę, dodać posiekane drobno pieczarki i smażyć aż zmiękną i odparuje cały płyn. Dodać szpinak, usmażyć z dodatkowym kawałkiem masła i odparować nadmiar płynu aż cała masa stanie się sucha. Doprawić do smaku. Dodać marchew z czosnkiem i zieleniną i wymieszać. Ziemniaki obrać, zagnieść na gładką masę i dokładnie wmieszać w pozostałą masę. Dodać jajka lub kasze mannę, ewentualnie mięso, całość dokładnie wyrobić, ponownie doprawić, uformować w kotlety, opanierować i usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sałatkami i gotowanymi warzywami.