Składniki :

  • 2 utarte marchewki
  • sól, pieprz
  • 4 przetarte ząbki czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 mała cebulka usmażona na łyżeczce masła lub na oleju dla wersji wege
  • szklanka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka [dla wersji wege pomijamy i uzupełniamy kaszą manną w takiej ilości, by masa się zagęściła]
  • 2 ugotowane w mundurkach duże ziemniaki
  • opcjonalnie 0,3 kg mielonego mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
  • 5 dużych pieczarek

Wykonanie :

Marchewki utrzeć, dodać czosnek, pietruszkę i koperek. Na maśle usmażyć cebulkę, dodać posiekane drobno pieczarki i smażyć aż zmiękną i odparuje cały płyn. Dodać szpinak, usmażyć z dodatkowym kawałkiem masła i odparować nadmiar płynu aż cała masa stanie się sucha. Doprawić do smaku. Dodać marchew z czosnkiem i zieleniną i wymieszać. Ziemniaki obrać, zagnieść na gładką masę i dokładnie wmieszać w pozostałą masę. Dodać jajka lub kasze mannę, ewentualnie mięso, całość dokładnie wyrobić, ponownie doprawić, uformować w kotlety, opanierować i usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sałatkami i gotowanymi warzywami.