Składniki :

  • opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku usmażonego z 4 ząbkami czosnku, solą, pieprzem, łyżką masła i mocno odparowanego z całego płynu.
  • 1 kg mąki (1kg na całe opakowanie szpinaku – 0,5 kg mąki – pół opakowania szpinaku)
  • 4 jajka
  • szklanka zimnego rosołu drobiowego lub wody
  • płaska łyżeczka płatków chili
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • oliwa z chili
  • łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • opakowanie średniej wielkości krewetek

Wykonanie :

Do mąki dodać usmażony, odparowany i zimny szpinak, jajka, rosół, chili, szczyptę soli i całość bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić. Odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. Na oliwie z solą i pieprzem, sokiem cytrynowym, masłem i czosnkiem i pokrojonymi na połówki pomidorkami usmażyć krewetki. Pod koniec smażenia dodać pietruszkę. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i pokroić dowolnie np w paski lub wąskie i długie kluski. Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wrzucić gorący makaron w krewetki z sosem i całość dokładnie wymieszać. Na koniec posypać parmezanem i od razu podawać.