Składniki :
- 0,7 kg wołowiny z dowolnego ulubionego kawałka nadającego się do duszenia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- pół selera
- 1 główka czosnku
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- 3l wody do ugotowania mięsa
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- kubek śmietany 30% lub opakowanie serka mascarpone
- mąka
- szklanka koperku
Wykonanie :
Mięso podzielić na 4 mniejsze części [tak, by później dało się wykroić z nich plasterki na porcje] i zalać wodą. Dodać sól i gotować całość szumując pianę. Gdy mięso przestanie wydzielać białka dodać pokrojone wszystkie warzywa i gotować całość aż wołowina będzie zupełnie miękka [2h minimum]. Po tym czasie wyjąć delikatnie mięso tak by się nie rozpadło a wywar przecedzić. Do wywaru dodać przyprawy, koperek, wino, śmietanę/mascarpone i gotować na małym ogniu 30 minut by całość nieco odparowała. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić wedle gustu i lekko zagęścić sos. Mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu. Podgrzewać kilka minut razem po czym podawać z ziemniakami piure.