Składniki :

  • 0,7 kg wołowiny z dowolnego ulubionego kawałka nadającego się do duszenia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • 3l wody do ugotowania mięsa
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • kubek śmietany 30% lub opakowanie serka mascarpone
  • mąka
  • szklanka koperku

Wykonanie :

Mięso podzielić na 4 mniejsze części [tak, by później dało się wykroić z nich plasterki na porcje] i zalać wodą. Dodać sól i gotować całość szumując pianę. Gdy mięso przestanie wydzielać białka dodać pokrojone wszystkie warzywa i gotować całość aż wołowina będzie zupełnie miękka [2h minimum]. Po tym czasie wyjąć delikatnie mięso tak by się nie rozpadło a wywar przecedzić. Do wywaru dodać przyprawy, koperek, wino, śmietanę/mascarpone i gotować na małym ogniu 30 minut by całość nieco odparowała. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić wedle gustu i lekko zagęścić sos. Mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu. Podgrzewać kilka minut razem po czym podawać z ziemniakami piure.