Składniki :
- – 10 dużych ziemniaków
- – mięso mielone
- – 1 jajko
- – koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- – sól, pieprz do smaku
- – oliwa z oliwek
- – zielony ogórek [1 duży lub 2 małe]
- – 2 pęczki koperku
- – majonez
- – 250 – 300ml jogurtu naturalnego
- – sok z cytryny
Wykonanie :
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach , przelać i obrać . Zostawić do ostygnięcia i pokroić i dość grube plastry . Mięso zmieszać z jajkiem, koncentratem, koperkiem [1 pęczek], solą i pieprzem . Ogórka ze skórką pokroić w dość grubą kostkę, połączyć z drobno posiekanym koperkiem, jogurtem, majonezem,sokiem z cytryny, solą i pieprzem i szczyptą cukru . Z mięsa uformować małe klopsiki i smażyć na oliwie na złoto-brązowy kolor . Odstawić do ostygnięcia . W głębokiej salaterce układać warstwami ziemniaki, klopsiki i zalewać sosem ogórkowym . Czynność powtarzać aż do wyczerpania się składników .
słyszałem że bardzo dobra ta sałatka, będe musiał ja spróbować!