Składniki :

  • – 10 dużych ziemniaków
  • – mięso mielone
  • – 1 jajko
  • – koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
  • – sól, pieprz do smaku
  • – oliwa z oliwek
  • – zielony ogórek [1 duży lub 2 małe]
  • – 2 pęczki koperku
  • – majonez
  • – 250 – 300ml jogurtu naturalnego
  • – sok z cytryny

Wykonanie :

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach , przelać i obrać . Zostawić do ostygnięcia i pokroić i dość grube plastry . Mięso zmieszać z jajkiem, koncentratem, koperkiem [1 pęczek], solą i pieprzem . Ogórka ze skórką pokroić w dość grubą kostkę, połączyć z drobno posiekanym koperkiem, jogurtem, majonezem,sokiem z cytryny, solą i pieprzem i szczyptą cukru . Z mięsa uformować małe klopsiki i smażyć na oliwie na złoto-brązowy kolor . Odstawić do ostygnięcia . W głębokiej salaterce układać warstwami ziemniaki, klopsiki i zalewać sosem ogórkowym . Czynność powtarzać aż do wyczerpania się składników .