Składniki :

  • 2 mieszanki warzywne mrożone – chińska i z brokułami
  • ryż [ilość według uznania ale nie mniej niż 2 kubeczki – przepis na 4 porcje]
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, przyprawa chińska, sos sojowy, sos teryiaki, sos ostrygowy, curry, czerwona papryka, kurkuma
  • 0,5 kg pieczarek
  • masło

Wykonanie :

Na początku ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy [płaska łyżeczka] dla koloru.
Ryż odcedzić , przepłukać zimną wodą i odstawić.
Pieczarki usmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i przyprawy chińskiej [+/- łyżeczka].
Mięso pokroić w paseczki i przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką.
Dodać do smażących się pieczarek.
Smażyć 10 minut a następnie dodać wszystkie sosy [po 2 łyżki lub wedle uznania można dodać więcej] i dalej smażyć 10 minut.
Na koniec dodać warzywa, dusić aż całość zmięknie, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać z ryżem.
Danie można urozmaicić mleczkiem kokosowym.
IMG_20160226_144450