Składniki :
- opakowanie ogórków kiszonych + woda z opakowania
- jogurt naturalny
- kostki rosołowe warzywne x2
- przyprawa do zup maggi [dla chętnych]
- pieprz,sól
- makaron [dowolny]
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
Wykonanie :
Zagotować wodę w średnim garnku,dodać kostki rosołowe,liście laurowe i ziela angielskie i gotować wodę 15 minut aż przyprawy oddadzą cały smak.
Ogórki zetrzeć na tarce na średnich oczkach by były dość mocno wyczuwalne w zupie i chrupały.
Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie,przelać zimną wodą i odstawić na bok.
Gdy bulion nabierze aromatu przypraw dodać starte ogórki i połowę wody z ogórków [ilość wody jest zależna od tego jak bardzo kwaśną zupę lubimy. kto nie lubi mocno kwaśnej niech w ogóle nie dodaje wody]
Bulion przyprawić maggi [opcjonalnie], pieprzem i solą i gotować na średnim ogniu 20 minut.
Gdy zupa będzie gotowa odlać szklankę,dodać połowę jogurtu,całość zahartować czyli wymieszać i wlać ponownie do zupy.
Gotować 5 minut i podawać z makaronem.