Składniki :
- -> 500g pomidorów w kawałkach z puszki (może być więcej, będzie bardziej aromatyczna i mocna)
- -> 2 młode cebule
- -> 3 łyżki masła
- -> 3 kostki bulionowe : wołowa, mięsna i na wędzonym boczku (można użyć innych ulubionych ale bez pominięcia kostki na wędzonym boczku bo daje dużo aromatu i smaku)
- -> sól, pieprz, maggi, szczypta czerwonej ostrej i słodkiej papryki, liście laurowe, ziela angielskie
- -> 350g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowo-wołowego (lepiej w tym zestawieniu z pomidorową wypada mięso z wieprzowiny z dodatkiem wołowiny)
- -> jajko
- -> tarta bułka
- -> sporo natki pietruszki
Wykonanie :
Cebule bardzo drobno posiekać, mocno zeszklić na maśle, odstawić do przestygnięcia. Pomidory wlać na patelnię, całość dusić pod przykryciem z odrobiną soli i pieprzu. W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, przyprawy, dodać pomidory. Mięso połączyć z przyprawami,(sól,pieprz,papryki) ostudzoną cebulą, odrobiną bułki tartej, uformować w kulki i odstawić na bok. Gdy zupa się zagotuje, przyprawić ponownie do smaku wedle uznania, ewentualnie zagęścić i po zagotowaniu wrzucić pulpeciki i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut. Na koniec drobno posiekać natkę pietruszki i dodać do zupy.