Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 opakowania dwóch różnych mrożonych warzyw w stylu orientalnym lub świeże ich odpowiedniki [w tym grzybki mun, kiełki fasoli mun i pędy bambusa]
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • mąka ziemniaczana do lekkiego zagęszczenia zupy
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 listków limonki kaffir
  • sosy do smaku : 2 łyżki sosu ostrygowego, sojowego i rybnego, 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • sól, chili w płatkach
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty czerwone curry i pasty krewetkowej

Wykonanie :

Na rozgrzanym oleju kokosowym wysmażyć mięso, dodać posiekany czosnek i wszystkie sosy i pasty i razem smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając by nic się nie przywarło. Następnie dodać wszystkie mrożone warzywa i smażyć razem często mieszając przez 10 minut. Zagotować 3l wody, dodać liście limonki kaffir, ocet lub sok cytrynowy i usmażone mięso z warzywami. Zagotować całość, zmniejszyć grzanie i sprawdzić smak. Doprawić sosami i przyprawami i lekko zagęścić zupę mąką. Podawać samodzielnie lub z dodatkiem makaronu lub ryżu.