Składniki :

  • – 20 plasterków chudej drobiowej wędliny, lub innej dowolnej ulubionej jak na przykładowo podanym zdjęciu (wedle uznania, ja wolę chudą indyczą wędlinę) – koniecznie pokrojonej w cieniutkie, niemalże przeźroczyste plastry
  • – łyżka masła
  • – 3 łyżki utartego na drobniutkich oczkach żółtego sera
  • – 4 łyżki gęstej śmietany
  • – 2 łyżki majonezu
  • – sól, pieprz biały lub kolorowy, słodka czerwona papryka, pieprz cayenne
  • – dowolna ulubiona musztarda
  • – liście sałaty masłowej do podania
  • – 1 pomidor
  • – 1 czerwona papryka
  • – 1 zielony ogórek wąż

Wykonanie :

Z 20 plastrów wybrać 10 lub 12 najładniejszych, resztę posiekać na drobniutką kosteczkę i połączyć z utartym na puch masłem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawić do smaku na pikantnie. Gotowym farszem smarować pozostawione plastry szynki i zwijać w rożki lub rulony – wedle uznania. Gotowe zawijaski układać na liściach sałaty i przybrać pozostawionymi warzywami do dekoracji – pomidorem, papryką i ogórkiem.

Można zalać tak przygotowane rulony warzywną lub mięsną galaretą i podać w postaci zimnych nóżek.