Składniki :
- 1 cały kurczak
- sól, pieprz, chili w płatkach, słodka, ostra i wędzona papryka, curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka utartego czosnku
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 szklanki konfitury śliwkowej
Wykonanie :
Kurczaka rozciąć i rozłożyć na płasko tak, by był płaski ale w całości [pomoże wyluzowanie kości]. Masło wymieszać z czosnkiem, cytryną i przyprawami, nasmarować mięso dokładnie, przykryć folią, mocno docisnąć czymś ciężkim i marynować 2h. Następnie posmarować kurczaka konfiturą śliwkową i ułożyć w kratce do grillowania ryb [zamykanej z obu stron by było łatwo okręcać mięso podczas grillowania]. Grillować kurczaka często okręcając tak długo, aż mięso będzie całkowicie ugrillowane ale nadal soczyste.