Składniki :

  • 1 cały kurczak
  • sól, pieprz, chili w płatkach, słodka, ostra i wędzona papryka, curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka utartego czosnku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 szklanki konfitury śliwkowej

Wykonanie :

Kurczaka rozciąć i rozłożyć na płasko tak, by był płaski ale w całości [pomoże wyluzowanie kości]. Masło wymieszać z czosnkiem, cytryną i przyprawami, nasmarować mięso dokładnie, przykryć folią, mocno docisnąć czymś ciężkim i marynować 2h. Następnie posmarować kurczaka konfiturą śliwkową i ułożyć w kratce do grillowania ryb [zamykanej z obu stron by było łatwo okręcać mięso podczas grillowania]. Grillować kurczaka często okręcając tak długo, aż mięso będzie całkowicie ugrillowane ale nadal soczyste.