Składniki :

  • około 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • chili, sól, pieprz, cynamon, imbir, kmin
  • olej
  • 6 jajek

Składniki na sos :

  • 2 cebule
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • łyżeczka cukru, chili, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • natka kolendry

Wykonanie :

Na pulpety : mielone mięso dokładnie wyrobić z posiekaną cebulą, natką, przyprawami [cynamon i kmin ostrożnie by nie przesadzić z ilością] a następnie toczyć z niego małe kulki i obsmażać na brązowo z każdej strony na oleju.
Na sos : cebulę posiekać, lekko podsmażyć na oliwie z czosnkiem, zalać pomidorami, dodać posiekane zioła i przyprawy i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut.
Do gotowego sosu włożyć wcześniej usmażone pulpety i gotować 5 minut a następnie wbić jajka i całość dusić pod przykryciem aż jajka się zetną [same białka a żółtka pozostaną płynne]