Składniki :
- około 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- natka pietruszki
- chili, sól, pieprz, cynamon, imbir, kmin
- olej
- 6 jajek
Składniki na sos :
- 2 cebule
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- łyżeczka cukru, chili, sól, pieprz
- natka pietruszki
- natka kolendry
Wykonanie :
Na pulpety : mielone mięso dokładnie wyrobić z posiekaną cebulą, natką, przyprawami [cynamon i kmin ostrożnie by nie przesadzić z ilością] a następnie toczyć z niego małe kulki i obsmażać na brązowo z każdej strony na oleju.
Na sos : cebulę posiekać, lekko podsmażyć na oliwie z czosnkiem, zalać pomidorami, dodać posiekane zioła i przyprawy i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut.
Do gotowego sosu włożyć wcześniej usmażone pulpety i gotować 5 minut a następnie wbić jajka i całość dusić pod przykryciem aż jajka się zetną [same białka a żółtka pozostaną płynne]