Składniki :
- 2 duże brokuły
- filet z łososia do 300g
- makaron tagliatelle
- 4 ząbki czosnku
- koperek
- łyżka masła
- śmietana 12% do 200g
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie :
Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie, przepłukać i odstawić na bok.
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Czosnek drobno posiekać i poddusić na maśle, dodać posiekany koperek i pokrojonego w kostkę łososia.
Całość delikatnie dusić co jakiś czas mieszając aż ryba straci surowość.
Dodać odcedzone brokuły i całość lekko wymieszać.
Wszystko przyprawić do smaku, dodać sok z cytryny i śmietanę.
Dusić wszystko na małym ogniu pod przykryciem.
Gdy sos będzie gotowy wmieszać do niego makaron, całość chwilę podgrzewać i podawać.