Składniki :

  • 2 duże brokuły
  • filet z łososia do 300g
  • makaron tagliatelle
  • 4 ząbki czosnku
  • koperek
  • łyżka masła
  • śmietana 12% do 200g
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie, przepłukać i odstawić na bok.
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Czosnek drobno posiekać i poddusić na maśle, dodać posiekany koperek i pokrojonego w kostkę łososia.
Całość delikatnie dusić co jakiś czas mieszając aż ryba straci surowość.
Dodać odcedzone brokuły i całość lekko wymieszać.
Wszystko przyprawić do smaku, dodać sok z cytryny i śmietanę.
Dusić wszystko na małym ogniu pod przykryciem.
Gdy sos będzie gotowy wmieszać do niego makaron, całość chwilę podgrzewać i podawać.