Składniki :
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 pomidory pokrojone drobno
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 szklanki suszonych grzybów namoczonych [wodę z moczenia zachować]
- 0,5 kg pieczarek
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- słoik suszonych pomidorów
- 4 łyżki oleju po suszonych pomidorach
- łyżka masła
- mąka do zagęszczenia sosu
- pół pęczka natki pietruszki
- pół szklanki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paseczki
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy wysmażyć boczek, zdjąć z patelni a do wysmażonego tłuszczu dodać masło i usmażyć na nim posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodać posiekane wcześniej namoczone suszone grzyby i smażyć razem cały czas mieszając 10 minut. Gdy grzyby będą usmażone należy dodać posiekane pieczarki i ponownie smażyć całość ciągle mieszając przez 10 minut. Suszone pomidory pokroić w paski i razem z wcześniej wysmażonym boczkiem dodać do grzybów. Smażyć razem 5 minut. Dodać pokrojone świeże pomidory, olej po suszonych pomidorach, posiekaną natkę, smażyć chwilę razem a następnie dolać rosół, przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos jeśli to konieczne. Makaron ugotować w osolonej wodzie i gotowy makaron dodać do sosu. Całość wymieszać dokładnie i podawać posypane parmezanem.
![](https://penelope.nstrefa.pl/wp-content/uploads/2023/06/1-1.jpg)