Składniki :

  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2 pomidory pokrojone drobno
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 szklanki suszonych grzybów namoczonych [wodę z moczenia zachować]
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • słoik suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oleju po suszonych pomidorach
  • łyżka masła
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paseczki

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy wysmażyć boczek, zdjąć z patelni a do wysmażonego tłuszczu dodać masło i usmażyć na nim posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodać posiekane wcześniej namoczone suszone grzyby i smażyć razem cały czas mieszając 10 minut. Gdy grzyby będą usmażone należy dodać posiekane pieczarki i ponownie smażyć całość ciągle mieszając przez 10 minut. Suszone pomidory pokroić w paski i razem z wcześniej wysmażonym boczkiem dodać do grzybów. Smażyć razem 5 minut. Dodać pokrojone świeże pomidory, olej po suszonych pomidorach, posiekaną natkę, smażyć chwilę razem a następnie dolać rosół, przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos jeśli to konieczne. Makaron ugotować w osolonej wodzie i gotowy makaron dodać do sosu. Całość wymieszać dokładnie i podawać posypane parmezanem.