Składniki :

  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 duża cukinia
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki prażonej cebuli
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól,pieprz
  • pół szklanki tartego parmezanu

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, przepłukać pod zimną wodą i odstawić.cuki
Cukinię zetrzeć ze skórką, kurczaka pokroić w cienkie paski i podsmażyć z przyprawami na oliwie.
Dodać cukinię, śmietankę, wino i dusić, aż kurczak i cukinia zmiękną. Ponownie doprawić całość, dodać cebulkę i szczypiorek i po chwili duszenia wymieszać z makaronem i parmezanem. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.