Składniki :
- 1 świeża drobno posiekana zielona papryczka chili
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 duże i grube filety z dorsza
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sól
- 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżka posiekanej drobno kolendry
- olej kokosowy do smażenia
- bułka tarta wymieszana z wiórkami kokosowymi w proporcji 1 do 1
Wykonanie :
Do malaksera wrzucić pokrojoną na kawałki rybę, chili, czosnek, sosy, sól, imbir, jajko, mleko kokosowe i kolendrę i zmiksować całość na gęstą i klejącą się masę. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce z wiórkami i smażyć na rumiano na oleju kokosowym. Podawać do tajskich sałatek oraz orientalnych zup.