Składniki :

  • 1 świeża drobno posiekana zielona papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 duże i grube filety z dorsza
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sól
  • 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka posiekanej drobno kolendry
  • olej kokosowy do smażenia
  • bułka tarta wymieszana z wiórkami kokosowymi w proporcji 1 do 1

Wykonanie :

Do malaksera wrzucić pokrojoną na kawałki rybę, chili, czosnek, sosy, sól, imbir, jajko, mleko kokosowe i kolendrę i zmiksować całość na gęstą i klejącą się masę. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce z wiórkami i smażyć na rumiano na oleju kokosowym. Podawać do tajskich sałatek oraz orientalnych zup.