Składniki :
- 2 czerwone papryki upieczone i obrane ze skóry
- 1 utarta na tarce cebula
- 2 łyżki utartego czosnku
- 2 łyżeczki utartego imbiru
- sok i skórka z jednej limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka oleju chili
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- pęczek posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1,5 filiżanki wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 świeża papryczka chili przecięta wzdłuż
Wykonanie :
Wlać wszystkie oleje na patelnię i smażyć na nich cebulę przez 2 minuty co jakiś czas mieszająca następnie dodać imbir i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając by czosnek się nie spalił. Dodać pozostałe składniki poza wodą, mąką i kolendrą i dokładnie wymieszać. Rozrobić ciasto z odrobiny wody i mąki, dolać resztę wody do mąki i całość przelać do rondelka. Gotować co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Dodać kolendrę i gotować jeszcze 2 minuty. Marynatę wystudzić i włożyć do słoiczków a do nich papryczkę rozcięciem do dołu by marynata nabrała smaku i ostrości. Przechowywać w lodówce do 8 tygodni. Marynatę można zapasteryzować by mogła być przechowywana kilka miesięcy poza lodówką.