Składniki :

  • 2 czerwone papryki upieczone i obrane ze skóry
  • 1 utarta na tarce cebula
  • 2 łyżki utartego czosnku
  • 2 łyżeczki utartego imbiru
  • sok i skórka z jednej limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka oleju chili
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • pęczek posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1,5 filiżanki wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 świeża papryczka chili przecięta wzdłuż

Wykonanie :

Wlać wszystkie oleje na patelnię i smażyć na nich cebulę przez 2 minuty co jakiś czas mieszająca następnie dodać imbir i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając by czosnek się nie spalił. Dodać pozostałe składniki poza wodą, mąką i kolendrą i dokładnie wymieszać. Rozrobić ciasto z odrobiny wody i mąki, dolać resztę wody do mąki i całość przelać do rondelka. Gotować co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Dodać kolendrę i gotować jeszcze 2 minuty. Marynatę wystudzić i włożyć do słoiczków a do nich papryczkę rozcięciem do dołu by marynata nabrała smaku i ostrości. Przechowywać w lodówce do 8 tygodni. Marynatę można zapasteryzować by mogła być przechowywana kilka miesięcy poza lodówką.