Składniki :
- opakowanie makaronu ryżowego [dowolnego rodzaju i długości]
- szklanka podgotowanych grzybków mun lub grzybków shitakke
- 0,5 kg mięsa [wieprzowiny/wołowiny/indyka] w cienkich plasterkach [rodzaj mięsa do wyboru] zamarynowanego w sosie sojowym i czosnku przez noc w lodówce
- opakowanie dużych krewetek [opcjonalnie]
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła [o ile mamy w planie dodać krewetki do sałatki – jeżeli nie – masło należy pominąć]
- świeża kolendra
- sos sojowy do doprawienia, sos rybny, sól, pieprz, chili w płatkach, cukier [ilości sosów i przypraw wedle gustu i do smaku – smak powinien być wyważony]
- sok z limonki lub cytryny
- puszka mleczka kokosowego
- świeże posiekane chili do podania
Wykonanie :
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić na bok. Mięso usmażyć po uprzednim odsączeniu z nadmiaru marynaty a następnie dodać posiekaną cebulę, posiekany czosnek, posiekane grzybki, usmażone na maśle z przyprawami, czosnkiem, i sokiem cytrynowym krewetki [o ile się decydujemy na ich dodanie], wszystkie sosy, przyprawy, sok z limonki lub cytryny oraz mleczko kokosowe. Dusić całość na średnim ogniu co jakiś czas całość mieszając i smakując, czy nie trzeba doprawić. Gdy potrawa będzie gotowa należy odstawić ją na bok i pozostawić do przestygnięcia na 15 minut. Następnie dodać posiekaną kolendrę i całość wymieszać dokładnie ze wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać z posiekanym świeżym chili.