Składniki :

  • opakowanie makaronu ryżowego [dowolnego rodzaju i długości]
  • szklanka podgotowanych grzybków mun lub grzybków shitakke
  • 0,5 kg mięsa [wieprzowiny/wołowiny/indyka] w cienkich plasterkach [rodzaj mięsa do wyboru] zamarynowanego w sosie sojowym i czosnku przez noc w lodówce
  • opakowanie dużych krewetek [opcjonalnie]
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła [o ile mamy w planie dodać krewetki do sałatki – jeżeli nie – masło należy pominąć]
  • świeża kolendra
  • sos sojowy do doprawienia, sos rybny, sól, pieprz, chili w płatkach, cukier [ilości sosów i przypraw wedle gustu i do smaku – smak powinien być wyważony]
  • sok z limonki lub cytryny
  • puszka mleczka kokosowego
  • świeże posiekane chili do podania

Wykonanie :

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić na bok. Mięso usmażyć po uprzednim odsączeniu z nadmiaru marynaty a następnie dodać posiekaną cebulę, posiekany czosnek, posiekane grzybki, usmażone na maśle z przyprawami, czosnkiem, i sokiem cytrynowym krewetki [o ile się decydujemy na ich dodanie], wszystkie sosy, przyprawy, sok z limonki lub cytryny oraz mleczko kokosowe. Dusić całość na średnim ogniu co jakiś czas całość mieszając i smakując, czy nie trzeba doprawić. Gdy potrawa będzie gotowa należy odstawić ją na bok i pozostawić do przestygnięcia na 15 minut. Następnie dodać posiekaną kolendrę i całość wymieszać dokładnie ze wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać z posiekanym świeżym chili.