Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- opakowanie zielonej fasolki
- 1 świeża papryczka chili
- słoiczek pędów bambusa
- 1 mała cebula
- łyżeczka oleju kokosowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 2l bulionu drobiowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- sól
Wykonanie :
Na oleju wysmażyć cebulę posiekaną drobno, dołożyć przeciśnięty czosnek i pastę curry i całość smażyć cały czas mieszając 2 minuty. Dolać szklankę bulionu, mleczko kokosowe, sos rybny i zagotować. Przelać zawartość patelni do garnka z resztą bulionu i całość zagotować. Dodać fasolkę, pokrojonego w paski kurczaka, pędy bambusa i chili pokrojone w plasterki. Gotować aż mięso będzie gotowe. Na koniec zupę doprawić sokiem z limonki i solą. Podawać z ryżem lub makaronem.