Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • opakowanie zielonej fasolki
  • 1 świeża papryczka chili
  • słoiczek pędów bambusa
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 2l bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól

Wykonanie :

Na oleju wysmażyć cebulę posiekaną drobno, dołożyć przeciśnięty czosnek i pastę curry i całość smażyć cały czas mieszając 2 minuty. Dolać szklankę bulionu, mleczko kokosowe, sos rybny i zagotować. Przelać zawartość patelni do garnka z resztą bulionu i całość zagotować. Dodać fasolkę, pokrojonego w paski kurczaka, pędy bambusa i chili pokrojone w plasterki. Gotować aż mięso będzie gotowe. Na koniec zupę doprawić sokiem z limonki i solą. Podawać z ryżem lub makaronem.