Składniki :
- -> cykoria
- -> sałata lodowa
- -> pomidorki koktajlowe
- -> ogórek wąż
- -> 2 marchewki
- -> czerwona papryka
- -> por
- Sos :
- -> 2 szklanki jogurtu naturalnego
- -> 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu (można zastąpić zwykłym kolorowym lub zielonym świeżo zmielonym pieprzem)
- -> 1 duża cebula
- -> kilka łyżek białego wytrawnego wina
- -> oliwa z oliwek
- -> sól
Wykonanie :
Sałatę podzielić na równe kawałki, marchew posiekać w zapałki, cykorię podzielić na małe kawałki, ogórka wydrążyć z pestek i pokroić w pół?siężyce, pomidorki przekroić na pół, pora posiekać w paseczki, paprykę posiekać w paseczki podobnych rozmiarów jak marchew. Wszystkie warzywa ułożyć w wachlarz na dużym talerzu. Przygotować sos : cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, zrumienić na oliwie, dodać wino i dusić 3 minuty. Ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, dodać jogurt. Dokładnie wymieszać sos. Podawać w miseczce na środku dużego talerza pomiędzy warzywami.