Składniki :

  • -> cykoria
  • -> sałata lodowa
  • -> pomidorki koktajlowe
  • -> ogórek wąż
  • -> 2 marchewki
  • -> czerwona papryka
  • -> por
  • Sos :
  • -> 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • -> 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu (można zastąpić zwykłym kolorowym lub zielonym świeżo zmielonym pieprzem)
  • -> 1 duża cebula
  • -> kilka łyżek białego wytrawnego wina
  • -> oliwa z oliwek
  • -> sól

Wykonanie :

Sałatę podzielić na równe kawałki, marchew posiekać w zapałki, cykorię podzielić na małe kawałki, ogórka wydrążyć z pestek i pokroić w pół?siężyce, pomidorki przekroić na pół, pora posiekać w paseczki, paprykę posiekać w paseczki podobnych rozmiarów jak marchew. Wszystkie warzywa ułożyć w wachlarz na dużym talerzu. Przygotować sos : cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, zrumienić na oliwie, dodać wino i dusić 3 minuty. Ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, dodać jogurt. Dokładnie wymieszać sos. Podawać w miseczce na środku dużego talerza pomiędzy warzywami.