Składniki :

  • 20 plasterków wędzonego boczku
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula biała
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z chili
  • łyżeczka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki brandy
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Na początku należy przygotować farsz : 5 plasterków boczku pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Dodać do boczku pokrojone drobno lub utarte na tarce pieczarki, smażyć chwilę a następnie dodać posiekaną drobno cebulkę, natkę, posiekany ząbek czosnku, masło, oliwę, przyprawy i ponownie smażyć chwilę uważając by czosnek się nie przypalił. Gdy całość będzie podsmażona zmniejszyć grzanie, dodać mleko, brandy i dusić całość kilka chwil aż alkohol odparuje. Następnie sprawdzić smak, doprawić i lekko zagęścić mąką tak, by farsz był gęsty i zwarty. Odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia farszu. Następnie pozostałe 15 plasterków boczku smarować po długości plasterków przestudzonym farszem i zawijać w rulony. Układać na blaszce i zapiekać na rumiano pod grillem w piekarniku lub airfryerze. Przed podaniem przebić każdy rulonik wykałaczką. Serwować do sałatek.