• pół szklanki zielonych oliwek
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z zalewy po suszonych pomidorach
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • sól, pieprz
  • syrop klonowy lub z agawy – 1 łyżeczka

Na oliwie po suszonych pomidorach wysmażyć czosnek z cebulką i odstawić do ostygnięcia. W blenderze zmiksować na gładko oliwki, pomidory, 1 łyżkę zalewy po suszonych pomidorach, bazylię, syrop z agawy lub klonowy a następnie dodać ostudzoną cebulkę z czosnkiem. Całość wymieszać, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności do smaku solą i pieprzem. Serwować jako pasta do przekąsek np. na krakersach lub jako smarowidełko do kanapek.