Składniki :

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
  • olej chili do smażenia
  • 2 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pół słoiczka pokrojonych suszonych pomidorów
  • po 2 łyżki pokrojonych zielonych i czarnych oliwek
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • małe opakowanie dobrego sera feta
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek do podania

Wykonanie :

Na początku należy wysmażyć mięso z przyprawami na oleju chili, dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając aż cebula zmięknie. Następnie dodać passatę, oregano, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Dusić całość razem 2 minuty. Na blasze na papierze do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie a następnie wyłożyć na nie cały farsz. Na wierzchu wyłożyć pokrojony w kostkę ser feta i całość piec w 160*C z termoobiegiem przez około 25 minut cały czas kontrolując stopień wypieczenia cista. Podawać lekko przestudzone.