Składniki :
- opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
- olej chili do smażenia
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- pół słoiczka pokrojonych suszonych pomidorów
- po 2 łyżki pokrojonych zielonych i czarnych oliwek
- pół szklanki passaty pomidorowej
- małe opakowanie dobrego sera feta
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- świeży tymianek do podania
Wykonanie :
Na początku należy wysmażyć mięso z przyprawami na oleju chili, dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając aż cebula zmięknie. Następnie dodać passatę, oregano, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Dusić całość razem 2 minuty. Na blasze na papierze do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie a następnie wyłożyć na nie cały farsz. Na wierzchu wyłożyć pokrojony w kostkę ser feta i całość piec w 160*C z termoobiegiem przez około 25 minut cały czas kontrolując stopień wypieczenia cista. Podawać lekko przestudzone.