Składniki :

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 duże pory [biała i połowa zielonej części]
  • spory kawałek żółtego sera
  • sól, pieprz
  • masło

Wykonanie :

Pory pokroić w cieniutkie krążki i usmażyć na maśle z przyprawami.
Przykryć, dodać masło i odrobinę wody i dusić do całkowitej miękkości.
Farsz przestudzić.
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z ostudzonym farszem.
Rozłożyć na blaszce pergamin a na nim rozwinąć ciasto francuskie.
Ułożyć farsz na środku w kształt ciasta ale zostawiając wolne brzegi po 2 cm z każdej strony.
Drugim ciastem francuskim przykryć całość od góry i zakleić brzegi widelcem jak w przypadku pierogów.
Wierzch ciasta można posmarować jajkiem.
Piec na rumiano w 180*C aż ciasto wyrośnie i się zrobi złote.