Składniki :
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 duże pory [biała i połowa zielonej części]
- spory kawałek żółtego sera
- sól, pieprz
- masło
Wykonanie :
Pory pokroić w cieniutkie krążki i usmażyć na maśle z przyprawami.
Przykryć, dodać masło i odrobinę wody i dusić do całkowitej miękkości.
Farsz przestudzić.
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z ostudzonym farszem.
Rozłożyć na blaszce pergamin a na nim rozwinąć ciasto francuskie.
Ułożyć farsz na środku w kształt ciasta ale zostawiając wolne brzegi po 2 cm z każdej strony.
Drugim ciastem francuskim przykryć całość od góry i zakleić brzegi widelcem jak w przypadku pierogów.
Wierzch ciasta można posmarować jajkiem.
Piec na rumiano w 180*C aż ciasto wyrośnie i się zrobi złote.