Składniki :
- 1 mała szalotka
- 10 małych ogóreczków konserwowych z chili
- 1 średni serek topiony śmietankowy
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- mały kawałek sera gouda utarty na tarce
- opakowanie sera gorgonzola
- 1 mała czerwona cebulka
Wykonanie :
Szalotkę i cebulkę czerwoną posiekać drobno razem z ogóreczkami. Wrzucić do miseczki. Dodać tartą gołdę, pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola, dodać czosnek, sok z cytryny, posiekaną zieleninę, pozostałe przyprawy, parmezan, serek topiony rozpuszczony w mleku na ciepło i tak połączone składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać schłodzone do grzanek czosnkowych.