Składniki :

  • 1 mała szalotka
  • 10 małych ogóreczków konserwowych z chili
  • 1 średni serek topiony śmietankowy
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • mały kawałek sera gouda utarty na tarce
  • opakowanie sera gorgonzola
  • 1 mała czerwona cebulka

Wykonanie :

Szalotkę i cebulkę czerwoną posiekać drobno razem z ogóreczkami. Wrzucić do miseczki. Dodać tartą gołdę, pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola, dodać czosnek, sok z cytryny, posiekaną zieleninę, pozostałe przyprawy, parmezan, serek topiony rozpuszczony w mleku na ciepło i tak połączone składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać schłodzone do grzanek czosnkowych.