Składniki :
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 10 mini ogóreczków z chili
- 1 mała cukinia
- 1 podgotowana pietruszka
- mały kawałek podgotowanego selera
- 1 mały ząbek czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 płaska łyżeczka pikantnej musztardy
- łyżeczka masła
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
- pół łyżeczki sosu tabasco
- pół łyżeczki czerwonego octu winnego do doprawienia i zachowania równowagi smakowej
- szczypta suszonego tymianku
- płaska łyżeczka miodu delikatnego w smaku lub syropu z agawy
- 2 łyżki oliwy ze słoika po suszonych pomidorach
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć pokrojone drobno suszone pomidory z posiekaną drobno cukinią bez pestek, z posiekanym drobno selerem i pietruszką a następnie odstawić warzywa do przestygnięcia. Następnie dodać do podsmażonych warzyw pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem, ugotowaną i przestudzoną kaszę, drobno posiekane ogóreczki i wszystkie wymienione przyprawy, sosy, miód, tymianek, ocet, musztardę i całość bardzo dokładnie wymieszać ze wszystkimi składnikami. Sprawdzić smak i doprawić w razie konieczności oraz dodać jeszcze octu lub miodu w razie braku równowagi smakowej. Można również doprawić tatara tak jak w przypadku tatara wołowego – dodatkiem przyprawy maggi. Tatar powinien być dobrze i wyraźnie przyprawiony oraz wyraźnie pikantny w smaku. Jeśli tatar ma być w zupełności wegański należy zrezygnować z dodatku masła i bazować jedynie na oliwie. Podawać na grzankach czosnkowych posypane posiekaną natką i szczypiorkiem.