Składniki :

  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 10 mini ogóreczków z chili
  • 1 mała cukinia
  • 1 podgotowana pietruszka
  • mały kawałek podgotowanego selera
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 płaska łyżeczka pikantnej musztardy
  • łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki sosu tabasco
  • pół łyżeczki czerwonego octu winnego do doprawienia i zachowania równowagi smakowej
  • szczypta suszonego tymianku
  • płaska łyżeczka miodu delikatnego w smaku lub syropu z agawy
  • 2 łyżki oliwy ze słoika po suszonych pomidorach

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć pokrojone drobno suszone pomidory z posiekaną drobno cukinią bez pestek, z posiekanym drobno selerem i pietruszką a następnie odstawić warzywa do przestygnięcia. Następnie dodać do podsmażonych warzyw pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem, ugotowaną i przestudzoną kaszę, drobno posiekane ogóreczki i wszystkie wymienione przyprawy, sosy, miód, tymianek, ocet, musztardę i całość bardzo dokładnie wymieszać ze wszystkimi składnikami. Sprawdzić smak i doprawić w razie konieczności oraz dodać jeszcze octu lub miodu w razie braku równowagi smakowej. Można również doprawić tatara tak jak w przypadku tatara wołowego – dodatkiem przyprawy maggi. Tatar powinien być dobrze i wyraźnie przyprawiony oraz wyraźnie pikantny w smaku. Jeśli tatar ma być w zupełności wegański należy zrezygnować z dodatku masła i bazować jedynie na oliwie. Podawać na grzankach czosnkowych posypane posiekaną natką i szczypiorkiem.