Składniki :

  • polędwica wołowa – 0,3 kg 
  • oliwa z oliwek [około 3 łyżek]
  • 1 mała cebula
  • sok z cytryny
  • parmezan [około 10-15 dag]
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży ogórek wąż
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 zielone i czarne oliwki
  • 1 żółtko
  • kilka kaparów

Wykonanie :

Do zmielonego mięsa dodać oliwę, żółtko, sok cytrynowy, posiekaną bardzo drobno cebulę [lub utartą na tarce], utarty lub przeciśnięty czosnek, utarty na drobnych oczkach parmezan, posiekany drobno pomidor [bez skóry], posiekany w drobną kosteczkę ogórek, posiekaną pietruszkę, przyprawy, drobno posiekane oliwki i kapary.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.