Składniki :
- polędwica wołowa – 0,3 kg
- oliwa z oliwek [około 3 łyżek]
- 1 mała cebula
- sok z cytryny
- parmezan [około 10-15 dag]
- 1 dojrzały pomidor
- 1 ząbek czosnku
- świeży ogórek wąż
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 3 zielone i czarne oliwki
- 1 żółtko
- kilka kaparów
Wykonanie :
Do zmielonego mięsa dodać oliwę, żółtko, sok cytrynowy, posiekaną bardzo drobno cebulę [lub utartą na tarce], utarty lub przeciśnięty czosnek, utarty na drobnych oczkach parmezan, posiekany drobno pomidor [bez skóry], posiekany w drobną kosteczkę ogórek, posiekaną pietruszkę, przyprawy, drobno posiekane oliwki i kapary.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Fajnie by było wiedzieć ile mięsa bo bez podania tej ilości ten przepis jest niekoniecznie przydatny.