Składniki :

  • spory kawałek świeżej wołowiny [4-6 osób]
  • 3/4 słoiczka suszonych pomidorów
  • oliwa po suszonych pomidorach do doprawienia całości
  • 1 cebula czerwona
  • łyżka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kiszone ogórki
  • łyżeczka pikantnej musztardy
  • sól, pieprz, maggi
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki
  • koperek
  • ewentualnie jajko

Wykonanie :

Mięso należy posiekać bardzo drobno [na miazgę] lub wrzucić do blendera i zmiksować.
Metoda przygotowania wedle uznania.
Mięso równie dobrze może być pokrojone w drobną kosteczkę.
Na maśle usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek i odstawić do przestygnięcia.
Suszone pomidory pokroić w drobną kosteczkę, to samo zrobić z ogórkami a kapary zostawić w całości lub lekko posiekać [wedle uznania].
Mięso wymieszać z posiekanymi dodatkami [ostudzoną cebulą i czosnkiem też], dodać dodatki : musztardę, maggi, przyprawy, posiekaną drobno zieleninę i całość wymieszać.
Sprawdzić gęstość całości i dopiero wtedy dodać oliwę po suszonych pomidorach [nie więcej niż 2 łyżki-tyle powinno wystarczyć].
Wymieszać całość i ewentualnie dodać jajko [żółtko].