Składniki :
- surowy filet z łososia
- wędzony filet z łososia [oba filety powinny mieć taką samą gramaturę dla zachowania równowagi smakowej]
- 3 łyżki marynowanych rydzów [lub innych grzybków]
- 3 szalotki
- czubata łyżka kaparów
- sok z połowy cytryny
- 50 ml wódki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- mały pęczek rukoli
- tosty do podania tatara
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, chili [najlepiej świeże i bardzo drobno posiekane i utarte z solą]
Wykonanie :
Na początku należy posiekać filety w drobną kosteczkę a następnie jeszcze drobniej całość przesiekać.
Można również filety zmielić na gładką masę.
Dodać posiekane grzyby, kapary, szalotki, sok cytrynowy wymieszany z wódką i olejem, śmietanę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Tosty lekko zrumienić, przybrać grubo rukolą a na wierzchu układać sporą porcję tatara.