Składniki :

  • surowy filet z łososia
  • wędzony filet z łososia  [oba filety powinny mieć taką samą gramaturę dla zachowania równowagi smakowej]
  • 3 łyżki marynowanych rydzów [lub innych grzybków]
  • 3 szalotki
  • czubata łyżka kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml wódki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • mały pęczek rukoli
  • tosty do podania tatara
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, chili [najlepiej świeże i bardzo drobno posiekane i utarte z solą]

Wykonanie :

Na początku należy posiekać filety w drobną kosteczkę a następnie jeszcze drobniej całość przesiekać.
Można również filety zmielić na gładką masę.
Dodać posiekane grzyby, kapary, szalotki, sok cytrynowy wymieszany z wódką i olejem, śmietanę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Tosty lekko zrumienić, przybrać grubo rukolą a na wierzchu układać sporą porcję tatara.