Składniki :

  • wędzona makrela [można dodać inne wędzone ryby wedle uznania lub zrobić wersję podstawową tylko z makreli]
  • 3 twarde kiszone ogórki
  • 1 biała cebula
  • 1 jabłko
  • oliwa z oliwek [łyżka]
  • sok z całej cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz

Wykonanie :

Rybę rozdrobnić na gładką masę, ogórki pokroić w bardzo małą kosteczkę razem z cebulą.
Natkę drobno posiekać.
Jabłko utrzeć na tarce na drobnych oczkach [by wyszła miazga].
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać pieprz, sok cytrynowy, natkę, czosnek, masło, oliwę i odstawić tatar do przegryzienia się smaków na noc do lodówki.
Podawać na grzankach lub w miseczkach.