Składniki :
- wędzona makrela [można dodać inne wędzone ryby wedle uznania lub zrobić wersję podstawową tylko z makreli]
- 3 twarde kiszone ogórki
- 1 biała cebula
- 1 jabłko
- oliwa z oliwek [łyżka]
- sok z całej cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Wykonanie :
Rybę rozdrobnić na gładką masę, ogórki pokroić w bardzo małą kosteczkę razem z cebulą.
Natkę drobno posiekać.
Jabłko utrzeć na tarce na drobnych oczkach [by wyszła miazga].
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać pieprz, sok cytrynowy, natkę, czosnek, masło, oliwę i odstawić tatar do przegryzienia się smaków na noc do lodówki.
Podawać na grzankach lub w miseczkach.