Składniki :
- 0,5 kg dojrzałych, słodkich pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 szalotka drobno posiekana
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka drobno posiekanych kaparów
- 2 łyżki oliwy chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka maggi [opcjonalnie]
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 50g płatków migdałowych uprażonych i posiekanych drobno
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy upiec papryki i pomidory pokrojone na duże kawałki i wymieszane z oliwą. Piec w 180*C tak długo, aż wszystko będzie gotowe. Paprykę po upieczeniu zawinąć w folię i odstawić na pół godziny a następnie zdjąć skórkę. Następnie warzywa przełożyć na patelnię razem z sokami z pieczenia i dusić na dużym ogniu aż odparuje nadmiar płynów. Gdy warzywa będą już suche posiekać je drobno razem i przełożyć do miski. Dodać posiekaną szalotkę, musztardę, kapary, oliwę, sos sojowy, ocet, maggi, przyprawy, wino, płatki migdałowe i całość dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić jeśli jest to konieczne i odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać dobrze schłodzone z grzankami czosnkowymi.