Składniki :
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- opakowanie mini kulek mozzarelli
- 5 suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z zalewy po suszonych pomidorach
- 15 czarnych oliwek
- pęczek bazylii
- sól, pieprz, przyprawa włoska, cukier do smaku
- 1 cukinia
- łyżka masła
- 1 cebula
- ocet winny lub pół cytryny
- tabasco do smaku
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 5 rzodkiewek
Wykonanie :
Pomidory pokroić na połówki, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, przekrojone na połówki kulki mozzarelli, pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, posiekaną bazylię, posiekany szczypiorek, pokrojone w plasterki rzodkiewki i wszystko wymieszać. Dodać do smaku sól, pieprz, tabasco, ocet, cukier i dobrze całość wymieszać. Na oliwie z zalewy po suszonych pomidorach i maśle usmażyć przyprawioną solą, pieprzem i przyprawą włoską pokrojoną w kostkę cukinię, ostudzić i razem z tłuszczem po smażeniu dodać do pomidorów. Całość wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać do bagietek i mięs z grilla.