Składniki :

  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mini kulek mozzarelli
  • 5 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z zalewy po suszonych pomidorach
  • 15 czarnych oliwek
  • pęczek bazylii
  • sól, pieprz, przyprawa włoska, cukier do smaku
  • 1 cukinia
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • ocet winny lub pół cytryny
  • tabasco do smaku
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 rzodkiewek

Wykonanie :

Pomidory pokroić na połówki, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, przekrojone na połówki kulki mozzarelli, pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, posiekaną bazylię, posiekany szczypiorek, pokrojone w plasterki rzodkiewki i wszystko wymieszać. Dodać do smaku sól, pieprz, tabasco, ocet, cukier i dobrze całość wymieszać. Na oliwie z zalewy po suszonych pomidorach i maśle usmażyć przyprawioną solą, pieprzem i przyprawą włoską pokrojoną w kostkę cukinię, ostudzić i razem z tłuszczem po smażeniu dodać do pomidorów. Całość wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać do bagietek i mięs z grilla.