Składniki :
- słoiczek suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
- 4 ząbki czosnku
- ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 czerwona cebula
- kilka kaparów
- szklanka ugotowanego pęczaku
- mały kawałek selera korzeniowego (około 100g)
- oliwa ze słoika po suszonych pomidorach – przecedzona przez gęste sitko by pozbyć się dodatków
- sos sojowy do smaku
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie :
Pomidory posiekać bardzo drobno razem z cebulą, selerem, czosnkiem, ogórkami, kaparami a następnie dodać pęczak, przyprawy, musztardę, sos sojowy oraz stopniowo oliwę – ilość oliwy dostosować do całości by tatar nie był zbyt suchy ani zbyt tłusty.
Jest to wersja wege ale doskonale sprawdzi się również z dodatkiem wołowiny jako nowoczesna wersja tatara.
metoda dowolna kochana ! możesz pominąć, możesz zetrzeć ! można też podgotować by był miękki. kombinuj ! o to chodzi w gotowaniu a tatar i tak będzie git :)
czy na pewno dodać seler korzeniowy? Nie będzie za twardy? Czy go zetrzeć na tarce, czy pokroić w kostkę ( jak dużą?) a może to seler konserwowy albo naciowy?