Składniki :

  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
  • 4 ząbki czosnku
  • ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • kilka kaparów
  • szklanka ugotowanego pęczaku
  • mały kawałek selera korzeniowego (około 100g)
  • oliwa ze słoika po suszonych pomidorach – przecedzona przez gęste sitko by pozbyć się dodatków
  • sos sojowy do smaku
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Pomidory posiekać bardzo drobno razem z cebulą, selerem, czosnkiem, ogórkami, kaparami a następnie dodać pęczak, przyprawy, musztardę, sos sojowy oraz stopniowo oliwę – ilość oliwy dostosować do całości by tatar nie był zbyt suchy ani zbyt tłusty.

Jest to wersja wege ale doskonale sprawdzi się również z dodatkiem wołowiny jako nowoczesna wersja tatara.