Składniki :

  • opakowanie dowolnego ulubionego tortellini [mogą być z boczkiem, szpinakiem, serem itp]
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
  • szklanka soku pomidorowego
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • tarta jedna marchewka
  • tarta jedna pietruszka
  • łyżka oliwy
  • mały kawałek pora

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem aż cebula zacnie się lekko złocić a nstępnie dodać utarte warzywa, posiekanego pora, podsmażyć całość lekko i dodać sok pomidorowy, przyprawy, mięso i dusić często mieszając. Gdy mięso straci surowość sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodać ugotowane wcześniej tortellini, dokładnie wymieszać całość i od razu podawać gorące posypane parmezanem.