Składniki :

  • 4 plastry karkówki rozbite tłuczkiem jak na schabowe
  • 4 duże placki tortilli
  • rukola
  • kilka słodkich pomidorków pokrojonych w drobne kawałki
  • 3 cebule pokrojone w piórka i usmażone na oleju chili z masłem, solą i curry
  • 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę [bez pestek]

Sos :

  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 3 łyżki słodkiego sosu mango [można zastąpić zwykłym ketchupem]
  • chili w płatkach [sos powinien być pikantny ale ilość wedle gustu]
  • 1 łyżka chińskiego ketchapu
  • sól

Przyprawy do karkówki :

  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do wieprzowiny
  • szczypta mielonej kolendry

Wykonanie :

Na początku należy rozbite mięso dobrze przyprawić i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Następnie z podanych składników zrobić sos i odstawić na 30 minut by smaki się przegryzły. Na oleju z masłem wysmażyć z solą i curry cebulę na rumiano i ostudzić. Dodać przygotowane pomidory i ogórka i wymieszać razem. Na patelni po cebuli rozgrzać kolejną partię oleju i smażyć mięso na rumiano z obu stron. Następnie plastry kroić w cienkie paseczki. Na patelni po usmażeniu mięsa na pozostałym tłuszczu lekko podpiec z obu stron placki tortilli. Upieczone tortille smarować sosem, nakładać garść rukoli, warzywa z cebulą i mięso. Zawijać ciasne rulony [dodatkowo w folię aluminiową by placki się trzymały] i od razu podawać.