Składniki :
- 4 plastry karkówki rozbite tłuczkiem jak na schabowe
- 4 duże placki tortilli
- rukola
- kilka słodkich pomidorków pokrojonych w drobne kawałki
- 3 cebule pokrojone w piórka i usmażone na oleju chili z masłem, solą i curry
- 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę [bez pestek]
Sos :
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 utarte ząbki czosnku
- 3 łyżki słodkiego sosu mango [można zastąpić zwykłym ketchupem]
- chili w płatkach [sos powinien być pikantny ale ilość wedle gustu]
- 1 łyżka chińskiego ketchapu
- sól
Przyprawy do karkówki :
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- przyprawa do wieprzowiny
- szczypta mielonej kolendry
Wykonanie :
Na początku należy rozbite mięso dobrze przyprawić i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Następnie z podanych składników zrobić sos i odstawić na 30 minut by smaki się przegryzły. Na oleju z masłem wysmażyć z solą i curry cebulę na rumiano i ostudzić. Dodać przygotowane pomidory i ogórka i wymieszać razem. Na patelni po cebuli rozgrzać kolejną partię oleju i smażyć mięso na rumiano z obu stron. Następnie plastry kroić w cienkie paseczki. Na patelni po usmażeniu mięsa na pozostałym tłuszczu lekko podpiec z obu stron placki tortilli. Upieczone tortille smarować sosem, nakładać garść rukoli, warzywa z cebulą i mięso. Zawijać ciasne rulony [dodatkowo w folię aluminiową by placki się trzymały] i od razu podawać.