Składniki :

  • 2 sałaty rzymskie lub sałata lodowa [w liściach sałaty lodowej zawijaski będą większe]
  • ogórek zielony
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • rzodkiewka
  • 0,3 kg piersi z indyka
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz, papryka wędzona, curry
  • jogurt naturalny
  • olej kokosowy

Majonez awokado :

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie :

Na początku należy pokroić mięso w cienkie, długie paski i przyprawić solą, pieprzem, bazylią, papryką i curry a następnie usmażyć na rumiano na oleju kokosowym. Sałatę podzielić na duże, całe liście a pozostałe warzywa pokroić drobno. Składniki majonezu połączyć ze sobą blenderem na gładki mus. Jogurt przyprawić do smaku solą – jak ajran. Na sałatę układać mix pokrojonych warzyw, mięso, majonez i jogurt i lekko zawijać – zjadać :)