Składniki :
- 2 sałaty rzymskie lub sałata lodowa [w liściach sałaty lodowej zawijaski będą większe]
- ogórek zielony
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- rzodkiewka
- 0,3 kg piersi z indyka
- suszona bazylia
- sól, pieprz, papryka wędzona, curry
- jogurt naturalny
- olej kokosowy
Majonez awokado :
- 1 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie :
Na początku należy pokroić mięso w cienkie, długie paski i przyprawić solą, pieprzem, bazylią, papryką i curry a następnie usmażyć na rumiano na oleju kokosowym. Sałatę podzielić na duże, całe liście a pozostałe warzywa pokroić drobno. Składniki majonezu połączyć ze sobą blenderem na gładki mus. Jogurt przyprawić do smaku solą – jak ajran. Na sałatę układać mix pokrojonych warzyw, mięso, majonez i jogurt i lekko zawijać – zjadać :)