Składniki :
- 2 grube plastry tuńczyka
- 10 łyżek sosu teriyaki
- 4 cebulki dymki posiekane ukośnie razem ze szczypiorkiem
- pół kapusty pekińskiej lub innej kapusty/sałaty [wedle uznania]
- 1 czerwona papryka
- 1 jogurt naturalny
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- sól
- 6 placków tortilli
Wykonanie :
Na początku należy zamarynować tuńczyka w sosie przez 2h. Następnie zrobić dip do wrapów : jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną dymką, imbirem, solą. Tuńczyka po zamarynowaniu ugrillować na rumiano z obu stron [albo upiec w piekarniku]. Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w paseczki. Placki tortilli smarować przygotowanym sosem, układać warzywa a na wierzchu układać poszarpanego tuńczyka. Zawijać ciasno i podawać jeszcze pokropione sosem.