Składniki :

  • – 1/2 główki sałaty lodowej
  • – 140 g tuńczyka w oleju
  • – 150 g czerwonej fasoli
  • – 125 g kukurydzy
  • – 150 g kwaśnej śmietany
  • – 1 łyżka soku z cytryny
  • – sól, pieprz, cukier
  • – 1/2 pęczka szczypiorku
  • – tortille

Wykonanie :

Sałatę lodową pokroić w cienkie paseczki . Tuńczyka osączyć z oleju na sicie i lekko rozkruszyć na sicie . Fasolę i kukurydzę też osączyć z zalewy . Rozgrzać grill w piekarniku lub grill elektryczny . Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny . Sos do sałaty powinien być gęsty . Przyprawić go solą, pieprzem i cukrem . Szczypiorek drobno posiekać i dodać so sosu do sałaty, dobrze wymieszać . Sałatę, tuńczyka, fasolę i kukurydzę włożyć do miski, wymieszać z sosem śmietanowym . Tortille ułożyć na blachę (lub na grill elektryczny) do pieczenia i włożyć na około 5 minut do piekarnika pod grill . (podobnie postąpić na grill’u elektrycznym – podpiec tortille) . Wyjąć placki i na każdy nałożyć przygotowany farsz, zwinąć jak naleśnik i od razu podawać . Tortille można ewentualnie podpiec na patelni .