• 4 tortille
  • 2 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 sałaty rzymskie
  • 2 pęczki szczypiorku
  • ewentualnie dla chętnych dodatkowo wysmażona z ulubionymi przyprawami i sosami mielona wołowina/wieprzowina albo kurczak [opcjonalnie]

Z 1 awokado zrobić klasyczne guacamole [oliwa, cytryna, awokado, sól, czosnek, kolendra itp] a drugie awokado pokroić w cienkie paski. Cebulę posiekać w cieniutkie piórka lub kostkę a paprykę w długie cienkie paski. Szczypiorek pozostawić w całości i podzielić na 4 porcje a sałaty podzielić na liście po 3 do każdej tortilli. Jeśli w planie jest też mięso – należy je wcześniej przyprawić i wysmażyć. Na rozłożonych plackach tortilli smarować guacamole a następnie rozkładać liście sałaty, szczypiorek i pozostałe przygotowane warzywa i ewentualnie mięso. Całość zawijać w ciasne rulony i zawijać w folię aluminiową lub podawać włożone do szklanki – by się nie rozwijały.