Składniki :

  • oliwa z oliwek
  • 3 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie puszki pomidorów w kawałkach
  • jedna puszka białej fasolki
  • jedna puszka czerwonej fasolki [można wziąć dwie puszki białej]
  • 2l mocnego wywaru z jarzyn [najlepszy prawdziwy domowy]
  • sól, pieprz, świeża bazylia, świeży rozmaryn, świeży tymianek [można zastąpić suszonymi ziołami]
  • czerstwa bułka lub prawdziwa ciabatta

Wykonanie :
Pieczywo pokroić w kostkę i suszyć w piekarniku w 150*C przez około 10 minut.
Na oliwie smażyć posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną, następnie dodać pomidory, fasolki i bulion warzywny i gotować całość 5 minut.
Dodać pieczywo i całość wymieszać.
Gotować na malutkim ogniu 5 minut.
Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.