Składniki :
- oliwa z oliwek
- 3 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- dwie puszki pomidorów w kawałkach
- jedna puszka białej fasolki
- jedna puszka czerwonej fasolki [można wziąć dwie puszki białej]
- 2l mocnego wywaru z jarzyn [najlepszy prawdziwy domowy]
- sól, pieprz, świeża bazylia, świeży rozmaryn, świeży tymianek [można zastąpić suszonymi ziołami]
- czerstwa bułka lub prawdziwa ciabatta
Wykonanie :
Pieczywo pokroić w kostkę i suszyć w piekarniku w 150*C przez około 10 minut.
Na oliwie smażyć posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną, następnie dodać pomidory, fasolki i bulion warzywny i gotować całość 5 minut.
Dodać pieczywo i całość wymieszać.
Gotować na malutkim ogniu 5 minut.
Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.