Składniki :

  • – 2 papryczki chili
  • – 1/2 szklanki wrzącej wody
  • – 12 białych tortilli kukurydzianych
  • – olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu
  • – dodatkowo 1 łyżka oleju roślinnego
  • – 1 pokrojona na cienkie plasterki mała cebula
  • – 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • – 300 g mielonej wołowiny
  • – 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • – 1 szklanka piwa
  • – 1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry
  • – 1/2 szklanki śmietany

Wykonanie :

Papryczkę chili zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Z każdej tortilli wykroić 3 kółka o średnicy 7 cm. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kółka w głębokim tłuszczu, aż lekko się przyrumienią. Wyjąć chili i odstawić wodę. Usunąć nasionka. Zmiksować papryczki i odstawioną wodę aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę, dodać czosnek i wołowinę. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać koncentrat, piwo i przygotowany przecier chili. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia 15 minut, aż płyn prawie całkowicie wyparuje. Dosypać kolendrę. Na każde kółko nałożyć czubatą łyżkę wołowiny z chili i udekoruj 1/2 łyżeczki śmietany.