Składniki :
- – 2 papryczki chili
- – 1/2 szklanki wrzącej wody
- – 12 białych tortilli kukurydzianych
- – olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu
- – dodatkowo 1 łyżka oleju roślinnego
- – 1 pokrojona na cienkie plasterki mała cebula
- – 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- – 300 g mielonej wołowiny
- – 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- – 1 szklanka piwa
- – 1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry
- – 1/2 szklanki śmietany
Wykonanie :
Papryczkę chili zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Z każdej tortilli wykroić 3 kółka o średnicy 7 cm. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kółka w głębokim tłuszczu, aż lekko się przyrumienią. Wyjąć chili i odstawić wodę. Usunąć nasionka. Zmiksować papryczki i odstawioną wodę aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę, dodać czosnek i wołowinę. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać koncentrat, piwo i przygotowany przecier chili. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia 15 minut, aż płyn prawie całkowicie wyparuje. Dosypać kolendrę. Na każde kółko nałożyć czubatą łyżkę wołowiny z chili i udekoruj 1/2 łyżeczki śmietany.