Składniki :

  • – 4 pomidory, przepołowione
  • – 2 duże pieczarki, przekrojone na pół
  • – oliwa
  • – 8 plasterków chudego bekonu
  • – 160 g chudego białego sera (2/3 szklanki)
  • – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • – 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • – 8 kromek chleba dość grubo pokrojonych i opieczonych
  • – ocet balsamiczny do spryskania

Wykonanie :

Rozgrzać ruszt lub piekarnik i włożyć pomidory przekrojoną stroną do góry i pieczarki . Pokropić lekko oliwą . Doprawić pieprzem . Osuszyć bekon ręcznikiem papierowym i położyć obok pomidorów i pieczarek . Trzymać na ruszcie/w piekarniku przez 8 minut lub do usmażenia . Obrócić raz plasterki bekonu i zdjąć je, gdy będą już usmażone na chrupko . Wymieszać biały ser, pietruszkę, szczypiorek . Rozsmarować grubo na opieczonym chlebie . Ułożyć na wierzchu pomidory, pieczarki i bekon . Spryskać/skropić octem balsamicznym .