Składniki :

  • – piersi z kurczaka (ilość zależna od planowanej ilości tostów)
  • – bekon (tyle samo co piersi z kurczaka przeliczając na plasterki)
  • – chleb tostowy
  • – masło
  • – jajka
  • – sałata lodowa
  • – oliwki
  • – keczup
  • – majonez
  • – 5 ząbków czosnku
  • – ser pleśniowy z pieprzem lub inny
  • – ogórki małosolne lub kiszone

Wykonanie :

Piersi z kurczaka pokroić na duże, cienkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle z obu stron. Plasterki bekonu też krótko obsmażyć z każdej strony. Kromki chleba tostowego rozłożyć na blasze i podpiec w piekarniku na chrupko. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Sałatę umyć i dokładnie osuszyć. Oliwki odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą. Pozostawić w całości. Ogórki pokroić w plasterki. Ser pleśniowy pokroić w duże cienkie plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do keczupu i majonezu połączonych w proporcjach 1:1. Na opieczonych tostach układać : -> sałatę, kurczaka, ser, jajko, ogórka, bekon, sos i sałatę. Wierzch przykryć drugą kromką tosta i przekłuć wykałaczką z oliwką. Podawać zimne lub podgrzać w piekarniku.