Składniki :
- – 8 kromek pieczywa tostowego
- – łyżeczka masła
- – puszka tuńczyka w oleju
- – duża cebula
- – 3 twarde mięsiste pomidory
- – młoda cukinia (można pominąć)
- – kilka oliwek zielonych lub czarnych wedle upodobań
- – 4 plastry żółtego sera
- – łyżka listków tymianku
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Pomidory obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Cebulę sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plasterki. Cukinię pokroić w paski, oliwki w plasterki. Na 4 tostach rozłożyć równomiernie plastry cebuli, kawałki tuńczyka, plastry pomidora, oliwki i cukinię. Posypać solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Pozostałe 4 kromki chleba cienko posmarować masłem i obłożyć plastrami sera. Tak przygotowane kromki przykryć kromkami z tuńczykiem i zapiekać 6 minut w piekarniku.