Składniki :

  • łyżka oliwy
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 duża czerwona drobno posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 400g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki wody
  • 300g czerwonej fasoli z puszki
  • 4 duże pszenne tortille
  • 1 szklanka grubo startego sera cheddar
  • 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej kolendry
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Wykonanie :

Na patelni na oliwie usmażyć wołowinę cały czas mieszając aż się przyrumieni. Dodać cebulę,czosnek,przyprawy i podgrzewać cały czas mieszając aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory i fasolę,dolać wody. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia 15 minut aż płyn się zredukuje i całość zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 200*C (bez termoobiegu). Napełnić wszystkie tortille farszem i zwinąć,zapiąć wykałaczką by się nie otwierały,posypać startym serem i sproszkowaną papryką i zapiekać około 10 minut. Podawać z kleksem śmietany i kolendrą. Można dodać sos guacamole.