Składniki :
- łyżka oliwy
- 500g mielonej wołowiny
- 1 duża czerwona drobno posiekana cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
- 400g rozdrobnionych pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki wody
- 300g czerwonej fasoli z puszki
- 4 duże pszenne tortille
- 1 szklanka grubo startego sera cheddar
- 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej kolendry
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie :
Na patelni na oliwie usmażyć wołowinę cały czas mieszając aż się przyrumieni. Dodać cebulę,czosnek,przyprawy i podgrzewać cały czas mieszając aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory i fasolę,dolać wody. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia 15 minut aż płyn się zredukuje i całość zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 200*C (bez termoobiegu). Napełnić wszystkie tortille farszem i zwinąć,zapiąć wykałaczką by się nie otwierały,posypać startym serem i sproszkowaną papryką i zapiekać około 10 minut. Podawać z kleksem śmietany i kolendrą. Można dodać sos guacamole.