Składniki :

  • – 1/2 kg marchwi
  • – 1/2 kg żółtej papryki
  • – 1/2 kg szpinaku
  • – 2 duże ząbki czosnku
  • – 1/2 łyżeczki imbiru
  • – 2 łyżki utartego parmezanu
  • – 1/4l śmietany 30 %
  • – 6 jajek
  • – 1/2 szklanki mąki
  • – 1/2 kostki masła
  • – sól i pieprz kolorowy – bez czarnego

Wykonanie :

Warzywa ugotować w oddzielnych garnkach, w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Oddzielnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, stopione i przestudzone masło i lekko ubitą śmietanę. Masę jajeczną dodajemy w równych częściach do zmiksowanych warzyw. Masę szpinakową doprawiamy przeciśniętym czosnkiem. Do masy z papryki dodajemy imbir, a do marchwi parmezan. Podłużną formę wykładamy folią, wkładamy kolejne warstwy pasztetu. Przykrywamy folią i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 200* przez 1,5h. Po wystygnięciu schładzamy 4 godziny w lodówce. Podajemy z ostrym sosem chrzanowym lub sosem majonezowym z czosnkiem.

Kolejność kładzenia warstw dowolna, jednak najestetyczniej wygląda w kolejności -> marchew, papryka, szpinak. (tak, by po wyjęciu z formy szpinak był na spodzie pasztetu)