Składniki :
- – 1/2 kg marchwi
- – 1/2 kg żółtej papryki
- – 1/2 kg szpinaku
- – 2 duże ząbki czosnku
- – 1/2 łyżeczki imbiru
- – 2 łyżki utartego parmezanu
- – 1/4l śmietany 30 %
- – 6 jajek
- – 1/2 szklanki mąki
- – 1/2 kostki masła
- – sól i pieprz kolorowy – bez czarnego
Wykonanie :
Warzywa ugotować w oddzielnych garnkach, w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Oddzielnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, stopione i przestudzone masło i lekko ubitą śmietanę. Masę jajeczną dodajemy w równych częściach do zmiksowanych warzyw. Masę szpinakową doprawiamy przeciśniętym czosnkiem. Do masy z papryki dodajemy imbir, a do marchwi parmezan. Podłużną formę wykładamy folią, wkładamy kolejne warstwy pasztetu. Przykrywamy folią i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 200* przez 1,5h. Po wystygnięciu schładzamy 4 godziny w lodówce. Podajemy z ostrym sosem chrzanowym lub sosem majonezowym z czosnkiem.
Kolejność kładzenia warstw dowolna, jednak najestetyczniej wygląda w kolejności -> marchew, papryka, szpinak. (tak, by po wyjęciu z formy szpinak był na spodzie pasztetu)