Składniki :

  • makaron szerokie wstążki
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • pół małej cebuli
  • 3 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
  • trochę soku cytrynowego do smaku
  • masło – około łyżeczki
  • czosnek – ilość dowolna [ja dałam 2 ząbki]
  • kostka rosołowa warzywna
  • 3 łyżki zagotowanej wody
  • pieprz,sól,chili,sos rybny [sosu rybnego tylko troszeczkę]

Wykonanie :

makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odstawić na bok. Tuńczyka przecedzić na sitku i podsmażyć z cebulą i czosnkiem na maśle. W wodzie rozpuścić kostkę rosołową i wlać do usmażonego tuńczyka. Pogotować chwilę po czym dodać śmietanę i gotować sos 10 minut na wolnym ogniu. Dodać przyprawy,pietruszkę i trochę soku cytrynowego. Całość dusić kolejne 10 minut. Gdy sos będzie gotowy dodać do niego makaron i dusić tak długo aż makaron dojdzie całkowicie i będzie idealnie ugotowany.