Składniki :
- makaron szerokie wstążki
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- pół małej cebuli
- 3 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- trochę soku cytrynowego do smaku
- masło – około łyżeczki
- czosnek – ilość dowolna [ja dałam 2 ząbki]
- kostka rosołowa warzywna
- 3 łyżki zagotowanej wody
- pieprz,sól,chili,sos rybny [sosu rybnego tylko troszeczkę]
Wykonanie :
makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odstawić na bok. Tuńczyka przecedzić na sitku i podsmażyć z cebulą i czosnkiem na maśle. W wodzie rozpuścić kostkę rosołową i wlać do usmażonego tuńczyka. Pogotować chwilę po czym dodać śmietanę i gotować sos 10 minut na wolnym ogniu. Dodać przyprawy,pietruszkę i trochę soku cytrynowego. Całość dusić kolejne 10 minut. Gdy sos będzie gotowy dodać do niego makaron i dusić tak długo aż makaron dojdzie całkowicie i będzie idealnie ugotowany.