Składniki :
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka groszku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 4 jajka na twardo
- sałata rzymska
- natka pietruszki – 1 łyżka
- koperek – 1 łyżeczka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, odrobina papryki słodkiej i ostrej
- pół małego jogurtu naturalnego
- 1 mała czerwona cebula
- łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka czarnych oliwek
- łyżeczka czerwonego octu winnego
Wykonanie :
Tuńczyka przyprawić wszystkimi przyprawami, dodać oliwę, zieleninę, ocet, posiekana drobno cebulę, czosnek, jogurt naturalny i całość dobrze wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku. Papryki pokroić w drobną kostkę, jajka pokroić w plasterki. Na liściach sałaty rzymskiej układać po łyżce wcześniej przygotowanej masy tuńczykowej a na wierzch układać groszek, posiekane papryki, oliwki i jajka. Schłodzić 30 minut w lodówce i podawać.