Składniki :

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka groszku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 4 jajka na twardo
  • sałata rzymska
  • natka pietruszki – 1 łyżka
  • koperek – 1 łyżeczka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, odrobina papryki słodkiej i ostrej
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • 1 mała czerwona cebula
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżeczka czerwonego octu winnego

Wykonanie :

Tuńczyka przyprawić wszystkimi przyprawami, dodać oliwę, zieleninę, ocet, posiekana drobno cebulę, czosnek, jogurt naturalny i całość dobrze wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku. Papryki pokroić w drobną kostkę, jajka pokroić w plasterki. Na liściach sałaty rzymskiej układać po łyżce wcześniej przygotowanej masy tuńczykowej a na wierzch układać groszek, posiekane papryki, oliwki i jajka. Schłodzić 30 minut w lodówce i podawać.