Składniki :

  • 3 udka z kurczaka
  • mielona słodka papryka, curry, sól, pieprz, jarzynka, gałka muszkatołowa, liście laurowe, ziela angielskie
  • łyżka mąki
  • 4 duże pory
  • 3 łyżki masła
  • szklanka białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Na maśle obsmażyć mocno mięso z obu stron [wcześniej posolone] a następnie zdjąć z patelni i wrzucić na nią z dodatkowym kawałkiem masła pokrojone w krążki pory – białe części i trochę zielonych.
Gdy pory zmiękną dodać wszystkie przyprawy, mięso, wino wcześniej rozmieszane z mąką i całość po lekkim wymieszaniu dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut co jakiś czas ewentualnie podlewając wodą jeśli płyn zbytnio odparuje.
Sprawdzić smak sosu, ewentualnie doprawić i podawać z ryżem.