Składniki :
- 4 udka kurczaka
- 4 łyżki śmietany 12%
- garść czarnych oliwek
- garść zielonych oliwek
- 1 duża biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól,pieprz,natka pietruszki,koperek
- olej do smażenia lub oliwa
- ziemniaki
- słodko-kwaśno-ostra pasta chili lub pasta paprykowa [ajvar] – 2 łyżki
Wykonanie :
Na pastę :
Oliwki i cebulę drobno posiekać i usmażyć na oliwie,dodać pastę chili. Całość zmiksować na gładko blenderem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek.
Udka przyprawić klasycznie solą i pieprzem i obsmażyć na tłuszczu na rumiano z obu stron. Dolać szklankę przegotowanej wody i zmiksowaną pastę z oliwek.
Całość dusić 45 minut aż mięso będzie bardzo miękkie i rozpadające się.
Gdy mięso będzie gotowe zaciągnąć sos mieszanką śmietany i odrobiny wody i dodać przeciśnięte ząbki czosnku.
Podawać z sałatką warzywną i ugotowanymi ziemniakami z masłem.