Składniki :

  • 4 udka kurczaka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 1 duża biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz,natka pietruszki,koperek
  • olej do smażenia lub oliwa
  • ziemniaki
  • słodko-kwaśno-ostra pasta chili lub pasta paprykowa [ajvar] – 2 łyżki

Wykonanie :
Na pastę :
Oliwki i cebulę drobno posiekać i usmażyć na oliwie,dodać pastę chili. Całość zmiksować na gładko blenderem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek. 
Udka przyprawić klasycznie solą i pieprzem i obsmażyć na tłuszczu na rumiano z obu stron. Dolać szklankę przegotowanej wody i zmiksowaną pastę z oliwek. 
Całość dusić 45 minut aż mięso będzie bardzo miękkie i rozpadające się.
Gdy mięso będzie gotowe zaciągnąć sos mieszanką śmietany i odrobiny wody i dodać przeciśnięte ząbki czosnku.
Podawać z sałatką warzywną i ugotowanymi ziemniakami z masłem.