Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szczypta oregano i tymianku
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy po suszonych pomidorach
  • 6 suszonych pomidorów
  • 10 zielonych oliwek
  • szklanka śmietanki 30%
  • 2 papryczki chili
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na sos : na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekane papryczki chili, pokrojone suszone pomidory, pokrojone na połówki pieczarki i gdy wszystko będzie podsmażone dodać oliwki, śmietanę, przyprawy, zioła, wino, natkę pietruszki i pomidory z puszki i całość dusić pod przykryciem 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić jeśli to konieczne.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, paprykami i curry i obsmażyć na rumiano z obu stron na oliwie po suszonych pomidorach. Następnie włożyć mięso do wcześniej przygotowanego sosu i dusić aż mięso będzie całkowicie miękkie i kruche.
Podawać do ryżu lub ziemniaków.