Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 0,3 kg małych pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki natki pietruszki
- szklanka białego wytrawnego wina
- szczypta oregano i tymianku
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy po suszonych pomidorach
- 6 suszonych pomidorów
- 10 zielonych oliwek
- szklanka śmietanki 30%
- 2 papryczki chili
- ewentualnie mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na sos : na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekane papryczki chili, pokrojone suszone pomidory, pokrojone na połówki pieczarki i gdy wszystko będzie podsmażone dodać oliwki, śmietanę, przyprawy, zioła, wino, natkę pietruszki i pomidory z puszki i całość dusić pod przykryciem 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić jeśli to konieczne.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, paprykami i curry i obsmażyć na rumiano z obu stron na oliwie po suszonych pomidorach. Następnie włożyć mięso do wcześniej przygotowanego sosu i dusić aż mięso będzie całkowicie miękkie i kruche.
Podawać do ryżu lub ziemniaków.